Τι είναι τα όνειρα;

Τα όνειρα είναι εκείνες οι εικόνες, οι ιδέες, τα συναισθήματα και οι αισθήσεις που εμφανίζονται αυθόρμητα και ακούσια στο μυαλό μας ενώ κοιμόμαστε.

Τα όνειρα μπορούν να διαρκέσουν από λίγα δευτερόλεπτα έως 20 λεπτά, μπορούν να διαρκέσουν το πολύ δύο ώρες του κύκλου του ύπνου ενός ατόμου. Μπορούν να έχει ένα άτομο κατά μέσο όρο 3 έως 5 όνειρα ανά ένα νυχτερινό ύπνο και να εμφανίζονται σε όλα τα στάδια του ύπνου, ειδικά στο στάδιο του REM  ( Rapid Eyes Movement ) ύπνου . 

Τα περισσότερα όνειρα είναι μια αφηγηματική, λογική και ουσιαστική ακολουθία εικόνων ή συμβόλων που σχετίζονται με γεγονότα ή καταστάσεις ,  που θεωρητικά σχετίζονται ή είναι σημαντικές για μας. 

Εκτελούν μια σειρά σημαντικών λειτουργιών όπως :

  • επεξεργασία μαθημένων αναμνήσεων και πληροφοριών
  • προβληματισμός για τις προηγούμενες εμπειρίες
  • εξισορρόπηση της ανθρώπινης ψυχής
  • βιοχημική ρύθμιση
  • ενοποίηση εμπειριών σε ενιαία μορφή
  • προστασία από προκλητικές ή απειλητικές καταστάσεις

Οι επιστημονικές μελέτες των ονείρων ξεκίνησαν με τις θεωρητικές παρατηρήσεις και τις διατυπώσεις του Σίγκμουντ Φρόιντ που περιγράψουν την ψυχαναλυτική θεωρία. Προωθούσε ένα μοντέλο σύμφωνα με το οποίο τα όνειρα είναι ο τρόπος έκφρασης και ικανοποίησης των ασυνείδητων επιθυμιών μας. 

Αυτές οι επιθυμίες δεν εκφράζονται ποτέ σαφώς και άμεσα μέσω των ονείρων, καθώς μπορούν να προκαλέσουν αισθήματα ενοχής ή / και άγχους , αλλά μετατρέπονται σε διάφορα σύμβολα ή εικόνες μέσω της διαδικασίας της «εργασίας των ονείρων» Με βάση αυτήν τη θεωρία των ονείρων, ο Φρόιντ ανέπτυξε τη θεραπευτική μέθοδο της ερμηνείας των ονείρων που στοχεύει στην αποκάλυψη του κρυμμένου νοήματος των ονείρων μέσω τεχνικών όπως η ανάλυση των συμβόλων των ονείρων και των ελεύθερων συσχετίσεων.

Η ψυχαναλυτική θεωρία υπήρξε και παραμένει σημαντική, τόσο στους ερευνητές όσο και στους ασκούμενους στους τομείς της ψυχικής υγείας και μεταξύ του γενικού πληθυσμού, για την αξία της να διαδώσει την ιδέα ότι οι πράξεις, οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας δεν καθορίζονται πάντα από τους μηχανισμούς της συνείδησης. Όσον αφορά το όνειρο, προσδιορίζουμε ότι η αξία της ψυχαναλυτικής θεωρίας είναι να την προωθήσει τόσο ως αντικείμενο μελέτης όσο και ως μέρος της διαδικασίας ψυχοθεραπείας.  


Βιβλιογραφία:

(1) http://dreamstudies.org/2011/03/31/do-dreams-have-meaning/
(2) http://www.decodedscience.org/dream-interpretation-myth-or-science/7885
(3) https://www.psychologytoday.com/blog/the-literary-mind/200911/what- do-dream -do-us 


 

Scroll to Top