Προληπτικό τεστ για χρόνια κόπωση (CFS)

Η έλλειψη μιας σαφούς διάγνωσης και των εργαλείων που απαιτούνται για την ανίχνευση της χρόνιας κόπωσης καθιστά πολύ πιο δύσκολη τη ζωή όσων πάσχουν από την πάθηση της «Χρόνιας Κόπωσης» / Chronic Fatigue Syndrome  (CFS), καθώς υπάρχουν και  ορισμένοι σκεπτικιστές αμφισβητούν ακόμη και την ύπαρξή της.

Η δυσκολία της διάγνωσης σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια κόπωση παραμένουν χωρίς θεραπεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μια ομάδα Αυστραλών ερευνητών του Πανεπιστημίου Griffith εντόπισε νέους βιο-δείκτες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση της χρόνιας κόπωσης μέσω ενός διαγνωστικού τεστ.

Πρόκειται για τον πολυμορφισμό ενός νουκλεοτιδίου που προδιαθέτει ένα άτομο για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Αυτή η εξέταση θα είναι επαρκής για την ανίχνευση της πάθησης, έτσι ώστε να μην απαιτούνται πλέον άλλες εξετάσεις, οι οποίες συχνά βασίζονται στην κλινική εξέταση απο ιατρό και στις υποκειμενικές απαντήσεις των ασθενών, για τη διάγνωση.

Το τεστ έχει σχεδιαστεί για να παρέχει τόσο έλεγχο όσο και περαιτέρω ανάπτυξη της πάθησης, γεγονός που θα βοηθήσει τους γιατρούς στη συνταγογράφηση εξατομικευμένης θεραπείας.

Τα αποτελέσματα των μελετών πίσω από το τεστ έχουν δημοσιευθεί στο Scandinavian Journal of Immunology.

Οι ερευνητές αναζητούν επί του παρόντος μια εταιρεία για την εμπορική εκμετάλλευση του τεστ και η ελπίδα είναι ότι στο μέλλον θα γίνει μια τυπική εργαστηριακή εξέταση.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την μελέτη

Scroll to Top